Przepis na BOCZEK NA OSTRO


 


Przepis na BOCZEK NA OSTRO :




przepisy na Ciasta Przepisy na Ciasta
przepisy na Desery Przepisy na Desery
przepisy na Drób Przepisy na Drób
przepisy na Dziczyznę Przepisy na Dziczyznę
przepisy na Inne mięso Przepisy na Inne mięso
przepisy na Napoje Przepisy na Napoje
przepisy na Potrawy jednogarnkowe Przepisy na Potrawy jednogarnkowe
przepisy na Potrawy mączne i zbożowe Przepisy na Potrawy mączne i zbożowe
przepisy na Potrawy mleczne Przepisy na Potrawy mleczne
przepisy na Potrawy z grzybów Przepisy na Potrawy z grzybów
przepisy na Potrawy z jaj Przepisy na Potrawy z jaj
przepisy na Przekąski Przepisy na Przekąski
przepisy na Ryby i owoce morza Przepisy na Ryby i owoce morza
przepisy na Sałatki Przepisy na Sałatki
przepisy na Sosy Przepisy na Sosy
przepisy na Wieprzowinę Przepisy na Wieprzowinę
przepisy na Wołowinę Przepisy na Wołowinę
przepisy na Zupy Przepisy na Zupy

Przepis na BOCZEK NA OSTRO

Składniki :

Kuchnia chińska
1/2 kg surowego boczku
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki glutasoli lub łyżka sosu sojowego
2 łyżki czystej wódki
1 - 3 łyżek przyprawy chilli lub ostrej papryki w proszku
1/2 szklanki oleju sezamowego lub sojowego
2 łyżki pieprzu chińskiego lub rozgniecionego pieprzu czarnego

Przepis :

Boczek włożyć do małego rondla (tak, aby tylko się zmieścił), dodać 2 łyżki posiekanej cebuli, imbir i wódkę. Wlać tyle wody, aby tylko przykryć boczek. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć płomień, gotować 50-60 min na małym ogniu pod przykryciem. Boczek wyjąć z wywaru, wypłukać w ciepłej wodzie, odstawić do wystudzenia. Zimny boczek pokrajać w cienkie plasterki o długości 6 - 8 cm. Przyprawę chilli wsypać do miseczki, wymieszać z 2 łyżkami oleju. Pozostały olej mocno rozgrzać. Mieszając chilli z zimnym olejem stopniowo dodawać gorący olej, tak długo aż stanie się ciemno czerwony. Pieprz wsypać na suchą patelnię, mieszając podgrzewać na małym ogniu aż przyprawa wydzieli aromat, około 1 1/2 minuty. Przesypać na deskę, rozgnieść wałkiem do ciasta. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę, sól, glutasól lub sos sojowy olej z chilli i pieprzem, lekko wymieszać, przełożyć do salaterki. Podawać na zimno. Proporcje: dla 6-10 osób - na przystawkę, kiedy podajemy inne potrawy


Super przepis na BOCZEK NA OSTRO
Copyright [c] przepisy-kulinarne.rky.pl -> Przepisy kulinarne

 

biblia

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapis i odczyt plików cookies wg ustawień przeglądarki.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

Zobacz też zasady wysyłki i kontakt.

© 2021-2025 Rycerze Klawiatury