Przepis na JEŻYKI


 


Przepis na JEŻYKI :




przepisy na Ciasta Przepisy na Ciasta
przepisy na Desery Przepisy na Desery
przepisy na Drób Przepisy na Drób
przepisy na Dziczyznę Przepisy na Dziczyznę
przepisy na Inne mięso Przepisy na Inne mięso
przepisy na Napoje Przepisy na Napoje
przepisy na Potrawy jednogarnkowe Przepisy na Potrawy jednogarnkowe
przepisy na Potrawy mączne i zbożowe Przepisy na Potrawy mączne i zbożowe
przepisy na Potrawy mleczne Przepisy na Potrawy mleczne
przepisy na Potrawy z grzybów Przepisy na Potrawy z grzybów
przepisy na Potrawy z jaj Przepisy na Potrawy z jaj
przepisy na Przekąski Przepisy na Przekąski
przepisy na Ryby i owoce morza Przepisy na Ryby i owoce morza
przepisy na Sałatki Przepisy na Sałatki
przepisy na Sosy Przepisy na Sosy
przepisy na Wieprzowinę Przepisy na Wieprzowinę
przepisy na Wołowinę Przepisy na Wołowinę
przepisy na Zupy Przepisy na Zupy

Przepis na JEŻYKI

Składniki :

Kuchnia chińska
1 szklanka krótkiego ryżu
1/2 kg zmielonej chudej wieprzowiny
10 dag słoniny pokrajanej w bardzo małą kostkę
2 małe cebule bardzo drobno posiekane
Przyprawy:
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
1 jajo
1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta pieprzu

Przepis :

Ryż dokładnie wypłukać, zalać czystą, zimną wodą, odstawić na 3 godz. Starannie osączyć, ułożyć cienką warstwą na tacy lub dużym talerzu. Mięso włożyć do miski, wsypać 1/2 łyżeczki soli, dodać sos sojowy, wyrabiać ręką przez minutę, dodać pozostałe składniki, wyrabiać minutę. Włożyć słoninę i cebulę, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godz. Z masy mięsnej uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, dokładnie obtoczyć w ryżu, kłaść w odstępach 2 cm na żaroodporny talerz lub tacę wysmarowaną olejem. Gotować na parze 30 min na dużym ogniu. Podawać na gorąco lub na zimno z sosem sojowym. Proporcje: dla 4 osób -z warzywami lub na 10-12 porcji, kiedy podajemy inne potrawy


Super przepis na JEŻYKI
Copyright [c] przepisy-kulinarne.rky.pl -> Przepisy kulinarne

 

biblia

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapis i odczyt plików cookies wg ustawień przeglądarki.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

Zobacz też zasady wysyłki i kontakt.

© 2021-2025 Rycerze Klawiatury