Przepis na Kwas buraczany


 


Przepis na Kwas buraczany :




przepisy na Ciasta Przepisy na Ciasta
przepisy na Desery Przepisy na Desery
przepisy na Drób Przepisy na Drób
przepisy na Dziczyznę Przepisy na Dziczyznę
przepisy na Inne mięso Przepisy na Inne mięso
przepisy na Napoje Przepisy na Napoje
przepisy na Potrawy jednogarnkowe Przepisy na Potrawy jednogarnkowe
przepisy na Potrawy mączne i zbożowe Przepisy na Potrawy mączne i zbożowe
przepisy na Potrawy mleczne Przepisy na Potrawy mleczne
przepisy na Potrawy z grzybów Przepisy na Potrawy z grzybów
przepisy na Potrawy z jaj Przepisy na Potrawy z jaj
przepisy na Przekąski Przepisy na Przekąski
przepisy na Ryby i owoce morza Przepisy na Ryby i owoce morza
przepisy na Sałatki Przepisy na Sałatki
przepisy na Sosy Przepisy na Sosy
przepisy na Wieprzowinę Przepisy na Wieprzowinę
przepisy na Wołowinę Przepisy na Wołowinę
przepisy na Zupy Przepisy na Zupy

Przepis na Kwas buraczany

Składniki :

1 kg buraków ćwikłowych,
łyżka cukru,
czosnek lub koper,
łyżka kwaśnego mleka (śmietany) lub skórka z razowego chleba

Przepis :

Umyte i obrane buraki pokrajać w cienkie plastry. Włożyć do porcelitowego naczynia lub kamiennego słoja i zalać przegotowaną ciepłą wodą, dodać kwaśne mleko lub skórkę razowego chleba. Przykryć i postawić w cieple. Po 2-3 dniach dodać cukier, roztarty czosnek (zapobiega tworzeniu się pleśni) lub zielony koper (najlepiej z kwiatem). Po kilku dniach gdy kwas nabierze winnego smaku odcedzić, wlać do wyparzonych butelek, zakorkować i postawić w chłodnym miejscu. Po odcedzeniu można buraki zalać ponownie ciepłą wodą. Otrzyma się wówczas kwas nieco słabszy. Kwas buraczany służy do sporządzania barszczu; można go też podawać jako doskonały napój orzeźwiający. Po połączeniu z kwaśnym mlekiem lub maślanką i wsypaniu posiekanej zieleniny otrzyma się świetny napój litewski.


Super przepis na Kwas buraczany
Copyright [c] przepisy-kulinarne.rky.pl -> Przepisy kulinarne

 

biblia

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapis i odczyt plików cookies wg ustawień przeglądarki.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

Zobacz też zasady wysyłki i kontakt.

© 2021-2025 Rycerze Klawiatury