Przepis na ROSÓŁ Z SZYNKĄ I GRZYBAMI


 


Przepis na ROSÓŁ Z SZYNKĄ I GRZYBAMI :




przepisy na Ciasta Przepisy na Ciasta
przepisy na Desery Przepisy na Desery
przepisy na Drób Przepisy na Drób
przepisy na Dziczyznę Przepisy na Dziczyznę
przepisy na Inne mięso Przepisy na Inne mięso
przepisy na Napoje Przepisy na Napoje
przepisy na Potrawy jednogarnkowe Przepisy na Potrawy jednogarnkowe
przepisy na Potrawy mączne i zbożowe Przepisy na Potrawy mączne i zbożowe
przepisy na Potrawy mleczne Przepisy na Potrawy mleczne
przepisy na Potrawy z grzybów Przepisy na Potrawy z grzybów
przepisy na Potrawy z jaj Przepisy na Potrawy z jaj
przepisy na Przekąski Przepisy na Przekąski
przepisy na Ryby i owoce morza Przepisy na Ryby i owoce morza
przepisy na Sałatki Przepisy na Sałatki
przepisy na Sosy Przepisy na Sosy
przepisy na Wieprzowinę Przepisy na Wieprzowinę
przepisy na Wołowinę Przepisy na Wołowinę
przepisy na Zupy Przepisy na Zupy

Przepis na ROSÓŁ Z SZYNKĄ I GRZYBAMI

Składniki :

Kuchnia chińska


1 cała pierś z kury lub kurczaka
1 plasterek świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
4 szklanki wody
6 średnich chińskich suszonych czarnych grzybów lub 6 dużych pieczarek
1 szklanka cieplej wody
5 dag surowej wędzonej polędwicy (sopocka)
1/2 szklanki pędów bambusa lub 1 1/2 średnich ziemniaków
1 szklanka młodych listków szpinaku
2 szklanki wywaru l
Przyprawy:
1 białko
2 łyżki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka czystej wódki lub białego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki cukru
szczypta pieprzu

Przepis :

Skórę i kostki usunąć z piersi kurczaka. Mięso pokrajać w bardzo cienkie plasterki o wymiarach 3 x 4 1/2 cm. Białko roztrzepać z wodą i mąką ziemniaczaną, dodać mięso, starannie wyrabiać ręką, dodać pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Kostki i skórę kury zalać 3 szklankami wody, dodać świeży imbir (imbir w proszku dodać pod koniec gotowania), gotować około 1 godz. na małym ogniu aż 1/3 płynu wyparuje. Chińskie grzyby namoczyć w szklance ciepłej wody, odstawić na 20 min, odciąć trzonki, odstawić. Odcisnąć wodę z kapeluszy grzybów i pokrajać na paski o szerokości 1 /2 cm. (Odcięte trzonki z pieczarek pokrajać w paski o szerokości 1/2 cm). Trzonki z grzybów chińskich lub pieczarek dodać do wywaru, wlać wodę, w której moczone były grzyby, lub jeśli używamy pieczarek dodać ľ szklanki wody do gotującego się wywaru, gotować 5 min na małym ogniu. Wywar przecedzić. Polźdwicę pokrajać w bardzo cienkie plasterki o wymiarach około 1/2 x 3 1/2 cm, odstawić. Pędy bambusa lub obrane ziemniaki sparzyć, pokrajać w plasterki o wymiarach polędwicy. Szpinak wypłukać, osączyć. Przecedzony wywar wlać do garnka o pojemności 4 l, doprowadzić do wrzenia. Tymczasem mięso kurze włożyć do małego rondla, zalać wrzącą wodą, mieszając trzymać 30 sek na średnim ogniu, przelać do cedzaka, przepłukać zimną wodą. Do gotującego się rosołu dodać polędwicę i grzyby, zmniejszyć płomień na średni, gotować 5 min. Dodać pędy bambusa lub ziemniaki, gotować dalsze 5 min (ziemniaki 10 min). Włożyć szpinak, doprowadzić do wrzenia. Dodać mięso z kury, mocno podgrzać. Wlać do wazy, podawać natychmiast. Proporcje: dla 4-6 osób


Super przepis na ROSÓŁ Z SZYNKĄ I GRZYBAMI
Copyright [c] przepisy-kulinarne.rky.pl -> Przepisy kulinarne

 

biblia

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapis i odczyt plików cookies wg ustawień przeglądarki.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

Zobacz też zasady wysyłki i kontakt.

© 2021-2025 Rycerze Klawiatury