Przepis na SŁODKO-KWAŚNA WIEPRZOWINA


 


Przepis na SŁODKO-KWAŚNA WIEPRZOWINA :




przepisy na Ciasta Przepisy na Ciasta
przepisy na Desery Przepisy na Desery
przepisy na Drób Przepisy na Drób
przepisy na Dziczyznę Przepisy na Dziczyznę
przepisy na Inne mięso Przepisy na Inne mięso
przepisy na Napoje Przepisy na Napoje
przepisy na Potrawy jednogarnkowe Przepisy na Potrawy jednogarnkowe
przepisy na Potrawy mączne i zbożowe Przepisy na Potrawy mączne i zbożowe
przepisy na Potrawy mleczne Przepisy na Potrawy mleczne
przepisy na Potrawy z grzybów Przepisy na Potrawy z grzybów
przepisy na Potrawy z jaj Przepisy na Potrawy z jaj
przepisy na Przekąski Przepisy na Przekąski
przepisy na Ryby i owoce morza Przepisy na Ryby i owoce morza
przepisy na Sałatki Przepisy na Sałatki
przepisy na Sosy Przepisy na Sosy
przepisy na Wieprzowinę Przepisy na Wieprzowinę
przepisy na Wołowinę Przepisy na Wołowinę
przepisy na Zupy Przepisy na Zupy

Przepis na SŁODKO-KWAŚNA WIEPRZOWINA

Składniki :

Kuchnia chińska
1 kg schabu (karkówki)
1 szklanka osączonego ananasa z kompotu
1/2 szklanki soku z kompotu
1 świeża papryka
1/2 szklanki marchwi lub pędów bambusa pokrajanych w plasterki
1 średnia cebula
mąka ziemniaczana
olej do głębokiego smażenia
1 roztarty ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka czystej wódki
2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka czystej wódki
1 jajo
1/2 łyżeczki soli
Słodko-kwaśny sos:
3 łyżki keczupu
2 łyżki octu (5%)
2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki "Jarzynki" lub "Vegety"
2 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
sól do smaku

Przepis :

Mięso pokrajać w kostkę o boku 2-3 cm, włożyć do miski dodać składniki marynaty, wymieszać drewnianą łyżką lub ręką, odstawić na 1 godz. lub wstawić do lodówki aż do czasu przyrządzenia. Paprykę pokrajać w 2 cm kostkę, cebulę pokrajać wzdłuż na 4 części, rozdzielić na listki. Składniki słodko-kwaśnego sosu starannie wymieszać z sokiem z kompotu. Marchewkę gotować przez minutę, przelać zimną wodą. Mięso pokrajane w kostkę obtoczyć w mące ziemniaczanej, strzepać nadmiar, ułożyć na dużym talerzu lub na tacy. Około 4 szklanek oleju wlać do garnka lub rondla, podgrzać na dużym ogniu przez 5 min. Sprawdzić temperaturę nakłuwając wykałaczką. Połowę kostek mięsa kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor, wybierając po kostce mięso przekładać do cedzaka wstawionego do miski. Smażyć drugą połowę. Metalowym sitkiem usunąć zanieczyszczenia z oleju, olej mocno podgrzać, sprawdzić temperaturę, włożyć wszystkie kostki mięsa, smażyć około 5 min na ciemnozłoty kolor, przelać na cedzak, osączyć mięso z oleju. Dwie łyżki oleju wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu, dodać czosnek mieszając smażyć 10 sek, wsypać cebulę, smażyć 30 sek ciągle mieszając dodać marchewkę i paprykę, dalej mieszając smażyć 30 sek, osolić, zamieszać, przełożyć na talerz. Patelnię wypłukać, osuszyć rozgrzać na dużym ogniu, wlać łyżkę oleju, podgrzać, dodać wódkę cały czas mieszając dodawać kawałki ananasa i smażyć 30 sek, wlać zamieszany sos, gotować mieszając do zgęstnienia. Włożyć mięso i warzywa do sosu, starannie wymieszać, dodać oleju sezamowego, zamieszać. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 6-8 osób - jako danie główne, z ryżem, z dodatkiem zupy


Super przepis na SŁODKO-KWAŚNA WIEPRZOWINA
Copyright [c] przepisy-kulinarne.rky.pl -> Przepisy kulinarne

 

biblia

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapis i odczyt plików cookies wg ustawień przeglądarki.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

Zobacz też zasady wysyłki i kontakt.

© 2021-2025 Rycerze Klawiatury