Przepis na WIEPRZOWINA Z OWOCAMI LICZI


 


Przepis na WIEPRZOWINA Z OWOCAMI LICZI :




przepisy na Ciasta Przepisy na Ciasta
przepisy na Desery Przepisy na Desery
przepisy na Drób Przepisy na Drób
przepisy na Dziczyznę Przepisy na Dziczyznę
przepisy na Inne mięso Przepisy na Inne mięso
przepisy na Napoje Przepisy na Napoje
przepisy na Potrawy jednogarnkowe Przepisy na Potrawy jednogarnkowe
przepisy na Potrawy mączne i zbożowe Przepisy na Potrawy mączne i zbożowe
przepisy na Potrawy mleczne Przepisy na Potrawy mleczne
przepisy na Potrawy z grzybów Przepisy na Potrawy z grzybów
przepisy na Potrawy z jaj Przepisy na Potrawy z jaj
przepisy na Przekąski Przepisy na Przekąski
przepisy na Ryby i owoce morza Przepisy na Ryby i owoce morza
przepisy na Sałatki Przepisy na Sałatki
przepisy na Sosy Przepisy na Sosy
przepisy na Wieprzowinę Przepisy na Wieprzowinę
przepisy na Wołowinę Przepisy na Wołowinę
przepisy na Zupy Przepisy na Zupy

Przepis na WIEPRZOWINA Z OWOCAMI LICZI

Składniki :

Kuchnia chińska
1 kg schabu (karkówki)
1 puszka owocu Iiczi (około 2 szklanek)
1 lekko roztrzepane jajo
4 szklanki i 2 łyżki oleju
mąka ziemniaczana do obtoczenia
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżki czystej wódki lub wytrawnego białego wina
2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
łyżki sosu sojowego
1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina
1/4 łyżeczki "pięciu przypraw" lub cynamon
1/2 łyżeczki soli
Sos z liczi:
ľ szklanki soku z kompotu liczi
1/2 łyżeczki "Jarzynki" lub "Vegety"
2 łyżki keczupu
3 łyżki octu (5%)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru

Przepis :

Mięso pokrajać w kawałki o wymiarach 3 x 4 i 1 /2 cm. Każdy kawałek naciąć z jednej strony w kratkę o szerokości 1 cm. Składniki marynaty wymieszać, dodać mięso, dokładnie wymieszać ręką, odstawić na 30 min w temperaturze pokojowej. Owoce liczi osączyć, przeciąć na pół, sok wymieszać z pozostałymi składnikami sosu z liczi. Mięso przełożyć do sita, osączyć. Roztrzepać jajo w misce, przełożyć do niej mięso, wymieszać. Obtoczyć wieprzowinę w mące ziemniaczanej, strzepać nadmiar, odłożyć na talerz. Garnek lub rondel postawić na dużym ogniu, wlać 4 szklanki oleju, po 5 min sprawdzić temperaturę. Połowę mięsa kłaść pojedynczo w gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor przełożyć do cedzaka. Smażyć drugą połowę. Metalowym sitkiem zebrać zanieczyszczenia z oleju, olej mocno rozgrzać, wsypać przesmażone mięso, smażyć na ciemnozłoty kolor, przelać olej z mięsem do cedzaka ustawionego na garnku. Łyżkę oleju wlać na gorącą patelnię, dodać czosnek, smażyć do zrumienienia, czosnek wybrać. Wlać alkohol i zamieszany sos, mieszając doprowadzić do zagotowania. Dodać liczi, mieszając zagotować, spróbować, w razie potrzeby doprawić solą, cukrem lub octem. Wlać olej sezamowy, zamieszać. Dodać usmażone kawałki mięsa, wymieszać. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 6-8 osób - z ryżem i zupą


Super przepis na WIEPRZOWINA Z OWOCAMI LICZI
Copyright [c] przepisy-kulinarne.rky.pl -> Przepisy kulinarne

 

biblia

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapis i odczyt plików cookies wg ustawień przeglądarki.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

Zobacz też zasady wysyłki i kontakt.

© 2021-2025 Rycerze Klawiatury