Składniki :
Kuchnia indonezyjska
1/4 kg chudej Wieprzowiny pokrajanej w kostkź
4 łyżki oleju jadalnego
3 ziemniaki pokrajana w kostkę
1 mata cebula drobno posiekana
1 duży ząbek czosnku drobno posiekany
1 łyżka sosu sojowego lub 1 łyżeczka przyprawy maggi i 2 łyżeczki wody
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mielonych suszonych krewetek lub pasty sardelowej (dowolniej)
1 łyżeczka cukru
4 łyżki wody | Przepis :
1. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju. Wyjąć je łyżką cedzakową, przełożyć na talerz.
2. Ziemniaki smażyć na gorącym oleju, aż będą częściowo miękkie, wyjąć, przełożyć do mięsa.
3. Cebulę i czosnek smażyć przez 3 min., mieszając.
4. Dodać sos sojowy lub maggi z wodą, sól, pieprz, ziemniaki, mięso; krewetki lub pastę sardelową, cukier i wodę.
5. Zagotować, zmniejszyć płomień, dusić na bardzo małym ogniu, około 20 min., aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlać 1-2 łyżkami wody
6. Podawać z sałatką pomidorową lub jarzynami w occie ATJAR TJAMPUR MENTA
Proporcje dla 2-3 osób
|