Przepis na ŻEBERKA PIKANTNE SMAŻONE


 


Przepis na ŻEBERKA PIKANTNE SMAŻONE :




przepisy na Ciasta Przepisy na Ciasta
przepisy na Desery Przepisy na Desery
przepisy na Drób Przepisy na Drób
przepisy na Dziczyznę Przepisy na Dziczyznę
przepisy na Inne mięso Przepisy na Inne mięso
przepisy na Napoje Przepisy na Napoje
przepisy na Potrawy jednogarnkowe Przepisy na Potrawy jednogarnkowe
przepisy na Potrawy mączne i zbożowe Przepisy na Potrawy mączne i zbożowe
przepisy na Potrawy mleczne Przepisy na Potrawy mleczne
przepisy na Potrawy z grzybów Przepisy na Potrawy z grzybów
przepisy na Potrawy z jaj Przepisy na Potrawy z jaj
przepisy na Przekąski Przepisy na Przekąski
przepisy na Ryby i owoce morza Przepisy na Ryby i owoce morza
przepisy na Sałatki Przepisy na Sałatki
przepisy na Sosy Przepisy na Sosy
przepisy na Wieprzowinę Przepisy na Wieprzowinę
przepisy na Wołowinę Przepisy na Wołowinę
przepisy na Zupy Przepisy na Zupy

Przepis na ŻEBERKA PIKANTNE SMAŻONE

Składniki :

Kuchnia chińska
1 kg żeberek wieprzowych
mąka ziemniaczana do obtoczenia
6 łyżek soli
2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
5-6 szklanek oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soli
3 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
1/2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
1/4 szklanki cebuli dymki pokrajanej w 3 cm kawałki
4 posiekane plasterki świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
2 roztarte ząbki czosnku

Przepis :

Mięso podzielić na podwójne żeberka, każde porąbać na mniejsze kawałki. Żeberka wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić pod przykryciem na przynajmniej 2 godz. lub wstawić do lodówki na noc. Przed gotowaniem wyjąć z lodówki na 1 godzinę. (Mieszać 2-3 razy podczas marynowania.) Żeberka włożyć do głębokiej miski, zalać marynatą, przykryć, gotować na parze około 1 1/2 godz. Mięso powinno być bardzo miękkie. 6 łyżek soli wymieszać z 2 łyżkami pieprzu na suchej patelni, postawię na małym ogniu, mieszając podgrzewać przez 1 1/2 min, zestawię z ognia, wymieszać z glutasolą, odstawić. Mięso ostrożnie wyjąć, ostudzić, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Olej wlać do płaskiego, szerokiego garnka, mocno rozgrzać (sprawdzić temperaturę). Żeberka kłaść pojedynczo, smażyć na złoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, przełożyć na gorący talerz, posypać przyprawioną solą (sól, pieprz i glutasól) lub podawać sól oddzielnie. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 4-6 osób - z bułeczkami gotowanymi na parze, z potrawą z warzyw i zupą


Super przepis na ŻEBERKA PIKANTNE SMAŻONE
Copyright [c] przepisy-kulinarne.rky.pl -> Przepisy kulinarne

 

biblia

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapis i odczyt plików cookies wg ustawień przeglądarki.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

Zobacz też zasady wysyłki i kontakt.

© 2021-2025 Rycerze Klawiatury