Przepis na ZUPA KWAŚNO-OSTRA


 


Przepis na ZUPA KWAŚNO-OSTRA :




przepisy na Ciasta Przepisy na Ciasta
przepisy na Desery Przepisy na Desery
przepisy na Drób Przepisy na Drób
przepisy na Dziczyznę Przepisy na Dziczyznę
przepisy na Inne mięso Przepisy na Inne mięso
przepisy na Napoje Przepisy na Napoje
przepisy na Potrawy jednogarnkowe Przepisy na Potrawy jednogarnkowe
przepisy na Potrawy mączne i zbożowe Przepisy na Potrawy mączne i zbożowe
przepisy na Potrawy mleczne Przepisy na Potrawy mleczne
przepisy na Potrawy z grzybów Przepisy na Potrawy z grzybów
przepisy na Potrawy z jaj Przepisy na Potrawy z jaj
przepisy na Przekąski Przepisy na Przekąski
przepisy na Ryby i owoce morza Przepisy na Ryby i owoce morza
przepisy na Sałatki Przepisy na Sałatki
przepisy na Sosy Przepisy na Sosy
przepisy na Wieprzowinę Przepisy na Wieprzowinę
przepisy na Wołowinę Przepisy na Wołowinę
przepisy na Zupy Przepisy na Zupy

Przepis na ZUPA KWAŚNO-OSTRA

Składniki :

Kuchnia chińska
6 chińskich średniej wielkości suszonych grzybów lub 6 pieczarek
10 dag wieprzowiny bez kości (lekko zmrożonej)
1/2 szklanki pędów bambusa lub marchewki pokrajanych w cienkie paseczki
kawałek miękkiego serka sojowego tofu (dowolnie)
1 cebula dymka
1 grubo posiekana gałązka naci kolendry lub zielonej pietruszki i szczypta zmielonej kolendry
4 szklanki wywaru l
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
2 lekko roztrzepane jaja
Przyprawy A
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
Przyprawy B
1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki octu (6%)
1 łyżeczka cukru

Przepis :

Suszone grzyby zalać szklanką ciepłej wody, odstawić na 20 min. Odcisnąć wodę, odkroić trzonki, pokrajać jak makaron. Wodę, w której moczono grzyby odstawić. Pieczarki wypłukać, pokroić w cienkie plasterki. Mięso pokrajać w cieniutkie paseczki, starannie wymieszać z przyprawami A, odstawić. Serek sojowy pokrajać tak samo jak grzyby i mięso. Cebulę dymkę posiekać. Składniki przyprawy B starannie wymieszać, odstawię. Wywar I i wodę, w której moczono grzyby (lub 1/2 szklanki czystej wody), wlać do garnka o pojemności 3 I, postawię na dużym gazie, doprowadzić do wrzenia. Dodać grzyby lub pieczarki, serek, pędy bambusa lub marchew i mięso, zamieszać, zagotować, zmniejszyć płomień, mocno zamieszać, gotować 5 min na średnim ogniu. Płomień zmniejszyć na mały. Mąkę rozprowadzić z 2 łyżkami wody. Ciągle mieszając zupę, stopniowo wlewać rozprowadzoną mąkę, doprowadzić do zgęstnienia. Mocno mieszając zupę wlać małym strumieniem roztrzepane jajka, pozostawić na 10 sek. Dodać nać (jeśli używamy zielonej pietruszki dodać zmielonej kolendry) i cebulę dymkę, zdjąć z gazu. Wlać do zupy zamieszane przyprawy B, zamieszać, podawać natychmiast. Proporcje: dla 6-8 osób


Super przepis na ZUPA KWAŚNO-OSTRA
Copyright [c] przepisy-kulinarne.rky.pl -> Przepisy kulinarne

 

biblia

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapis i odczyt plików cookies wg ustawień przeglądarki.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

Zobacz też zasady wysyłki i kontakt.

© 2021-2025 Rycerze Klawiatury