Przepis na Zupa mięsna książęca


 


Przepis na Zupa mięsna książęca :




przepisy na Ciasta Przepisy na Ciasta
przepisy na Desery Przepisy na Desery
przepisy na Drób Przepisy na Drób
przepisy na Dziczyznę Przepisy na Dziczyznę
przepisy na Inne mięso Przepisy na Inne mięso
przepisy na Napoje Przepisy na Napoje
przepisy na Potrawy jednogarnkowe Przepisy na Potrawy jednogarnkowe
przepisy na Potrawy mączne i zbożowe Przepisy na Potrawy mączne i zbożowe
przepisy na Potrawy mleczne Przepisy na Potrawy mleczne
przepisy na Potrawy z grzybów Przepisy na Potrawy z grzybów
przepisy na Potrawy z jaj Przepisy na Potrawy z jaj
przepisy na Przekąski Przepisy na Przekąski
przepisy na Ryby i owoce morza Przepisy na Ryby i owoce morza
przepisy na Sałatki Przepisy na Sałatki
przepisy na Sosy Przepisy na Sosy
przepisy na Wieprzowinę Przepisy na Wieprzowinę
przepisy na Wołowinę Przepisy na Wołowinę
przepisy na Zupy Przepisy na Zupy

Przepis na Zupa mięsna książęca

Składniki :

Kuchnia węgierska
Nie ma zwyczaju komentowania recept kucharskich. W tym szczególnym przypadku muszę to jednak uczynić, ponieważ jest to najlepsza węgierska zupa mięsna. W pięknym kraju naddunajskim częstowano nią książęta, królów i cesarzy. Zupa ugotowana z podanej ilości składników starcza dla więcej osób niż cztery, resztę można wciąż odgrzewać i podawać na stół.

1 kg polędwicy
1 świeża papryka
500 g kości wołowych
1 cebula
4-5 kości szpikowych
1 ząbek czosnku
1/4 główki włoskiej kapusty
kilka ziarenek pieprzu
1/4 główki białej kapusty
1 ziemniak
1/2 selera z nacią
sól
2 kalarepy
1 pęczek zielonej pietruszki
3 marchwie
szczypta mielonej papryki
2 pietruszki
1 strąk suszonego pieprzu tureckiego
20 g suszonych grzybów
20 g tłuszczu
1 pomidor
makaron

Przepis :

Mięso i kości umyć w zimnej wodzie, zalać w garnku 3 I wody i gotować na małym ogniu 1 godz., od czasu do czasu szumując. Warzywa umyć, 2 marchwie i pietruszki podzielić wzdłuż na części, seler i kalarepy przekroić na pół, ćwiartki główek kapusty pozostawić w całości, podobnie jak obraną cebulę i ząbek czosnku. Strąk papryki przekroić na pół i oczyścić z pestek i włókien, suszone grzyby namoczyć na 15 min., po czym wszystkie warzywa i zieleninę razem z pomidorem pozostawionym w całości włożyć do zupy i dalej gotować na małym ogniu, pamiętając o częstym szumowaniu. Dodać jeszcze obrany ziemniak i związane mocną nitką kości szpikowe (żeby szpik się nie rozlał w czasie gotowania). Trzecią marchew utrzeć na drobnej tarce, poddusić w odrobinie tłuszczu i dodać do zupy. Teraz wszystkie warzywa znajdujące się w zupie ugotować do miękkości, potem zestawić z ognia, dolać łyżkę wazową zimnej wody i odstawić na 10 min. Zupę przecedzić, usuwając prawie w całości warstwę tłuszczu. Połowę gorącej zupy wlewamy do wazy, w drugiej połowie gotujemy makaron, który potem razem z zupą dolewamy do wazy. Gotowane warzywa podajemy oddzielnie, każdy sięga po nie wedle własnego upodobania. Szpik z kości podajemy na osobnym talerzu z solą, pieprzem, mieloną papryką i tostami.


Super przepis na Zupa mięsna książęca
Copyright [c] przepisy-kulinarne.rky.pl -> Przepisy kulinarne

 

biblia

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapis i odczyt plików cookies wg ustawień przeglądarki.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

Zobacz też zasady wysyłki i kontakt.

© 2021-2025 Rycerze Klawiatury