Przepis na Zupa rybna po liguryjsku


 


Przepis na Zupa rybna po liguryjsku :




przepisy na Ciasta Przepisy na Ciasta
przepisy na Desery Przepisy na Desery
przepisy na Drób Przepisy na Drób
przepisy na Dziczyznę Przepisy na Dziczyznę
przepisy na Inne mięso Przepisy na Inne mięso
przepisy na Napoje Przepisy na Napoje
przepisy na Potrawy jednogarnkowe Przepisy na Potrawy jednogarnkowe
przepisy na Potrawy mączne i zbożowe Przepisy na Potrawy mączne i zbożowe
przepisy na Potrawy mleczne Przepisy na Potrawy mleczne
przepisy na Potrawy z grzybów Przepisy na Potrawy z grzybów
przepisy na Potrawy z jaj Przepisy na Potrawy z jaj
przepisy na Przekąski Przepisy na Przekąski
przepisy na Ryby i owoce morza Przepisy na Ryby i owoce morza
przepisy na Sałatki Przepisy na Sałatki
przepisy na Sosy Przepisy na Sosy
przepisy na Wieprzowinę Przepisy na Wieprzowinę
przepisy na Wołowinę Przepisy na Wołowinę
przepisy na Zupy Przepisy na Zupy

Przepis na Zupa rybna po liguryjsku

Składniki :

Kuchnia włoska
800 g ryby (1 większa oraz małe, drobne rybki morskie dowolnie wybranych gatunków)
300 g sparzonych, obranych ze skórki pomidorów
2 łyżki wazowe rybnego rosołu
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis :

Ryby wypatroszyć, dokładnie umyć i odfiletować. Dużą rybę pokroić na cztery kawałki. Z głów, kręgosłupów, płetw oraz włoszczyzny ugotować rosół. Do szerokiego i płaskiego rondla wlać połowę przygotowanej porcji oliwy, oliwę rozgrzać, a na dnie rondla ułożyć porcje najpierw dużej ryby, a potem małych rybek. Gdy ryby zaczną się podsmażać, podlać je winem, a na wierzchu położyć warstwę rozdrobnionych pomidorów. Rondel przykryć pokrywką i gotować ryby na wolnym ogniu jeszcze 20 minut. Po upływie tego czasu wlać 2 łyżki wazowe rosołu rybnego i ewentualnie dosolić. Ryby i rosół podawać od razu na talerzach, posypane natką pietruszki, pieprzem oraz pokropione odrobiną aromatyzowanej czosnkiem oliwy. Oliwę czosnkową przyrządza się w następujący sposób: czosnek należy pokroić w słupki, do małego rondla wlać oliwę, dodać do niej czosnek i przez 2 minuty trzymać na bardzo wolnym ogniu.


Super przepis na Zupa rybna po liguryjsku
Copyright [c] przepisy-kulinarne.rky.pl -> Przepisy kulinarne

 

biblia

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapis i odczyt plików cookies wg ustawień przeglądarki.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

Zobacz też zasady wysyłki i kontakt.

© 2021-2025 Rycerze Klawiatury