Przepis na ZUPA RYBNA Z CHRYZANTEMAMI


 


Przepis na ZUPA RYBNA Z CHRYZANTEMAMI :




przepisy na Ciasta Przepisy na Ciasta
przepisy na Desery Przepisy na Desery
przepisy na Drób Przepisy na Drób
przepisy na Dziczyznę Przepisy na Dziczyznę
przepisy na Inne mięso Przepisy na Inne mięso
przepisy na Napoje Przepisy na Napoje
przepisy na Potrawy jednogarnkowe Przepisy na Potrawy jednogarnkowe
przepisy na Potrawy mączne i zbożowe Przepisy na Potrawy mączne i zbożowe
przepisy na Potrawy mleczne Przepisy na Potrawy mleczne
przepisy na Potrawy z grzybów Przepisy na Potrawy z grzybów
przepisy na Potrawy z jaj Przepisy na Potrawy z jaj
przepisy na Przekąski Przepisy na Przekąski
przepisy na Ryby i owoce morza Przepisy na Ryby i owoce morza
przepisy na Sałatki Przepisy na Sałatki
przepisy na Sosy Przepisy na Sosy
przepisy na Wieprzowinę Przepisy na Wieprzowinę
przepisy na Wołowinę Przepisy na Wołowinę
przepisy na Zupy Przepisy na Zupy

Przepis na ZUPA RYBNA Z CHRYZANTEMAMI

Składniki :

Kuchnia chińska
30-35 dag filetów z soli flądry, ewentualnie karpia, dorsza (bez skóry), lub morszczuka (oryginalnie z ryb płastugowatych)
2 łyżki oleju
3 plasterki świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina
3 szklanki wody
6 średnich chińskich suszonych czarnych grzybów lub 6 pieczarek
1/2 szklanki pędów bambusa pokrajanych w paseczki lub 1 obrany ziemniak pokrajany w słupki
1 duży kawałek serka sojowego tofu - około 30 dag (dowolnie)
2 łyżki polędwicy sopockiej pokrajanej w cienkie paseczki
2 białka
2 duże białe chryzantemy
1 łyżka soli rozprowadzona 4 szklankami wody (solanka)
6 gałązek zielonej kolendry lub zielonej pietruszki i 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
5 1/4 szklanki wywaru l
sól do smaku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przyprawy:
1 łyżka sosu sojowego
1/8 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki oleju sezamowego lub sojowego
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli

Przepis :

Filety opłukać, osuszyć. Olej wlać do garnka (o pojemności 3 I), rozgrzać na dużym ogniu, dodać plasterki imbiru (imbir w proszku dodać z wodą), mieszając smażyć do zrumienienia, wlać alkohol z 3 szklankami wody (i imbir w proszku), doprowadzić do wrzenia, włożyć rybę, zagotować, zmniejszyć płomień. Gotować 5 min na małym ogniu, zestawić, ostrożnie przelać do cedzaka, odstawić rybę, wywar przecedzić, odstawić. Suszone grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na 15 min, odcedzić, wodę odstawić, odkroić trzonki, grzyby pokrajać jak makaron. Trzonki pieczarek posiekać, kapelusze pokrajać w plasterki. Serek sojowy osączyć, pokrajać w paski o wymiarach 1/2 x 1/2 x 5 cm. Białko lekko roztrzepać. Kwiaty zanurzyć w solance, strzepnąć, płatki oddzielić, zawinąć w czystą ściereczkę, wstawię do lodówki. Listki z 6 wypłukanych gałązek kolendry lub pietruszki grubo posiekać. Do garnka wlać 5 szklanek wywaru i wody, w której moczono grzyby (lub 1/2 wody jeśli używamy pieczarek), dodać polędwicę i wywar rybny doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, dodać grzyby (lub pieczarki) i pędy bambusa lub ziemniaki, zmniejszyć płomień, gotować na średnim ogniu. Dodać serek, doprowadzić do wrzenia, włożyć rybę, zagotować, przyprawię solą, trzymać na małym ogniu (wsypać zmieloną kolendrę, jeśli stosujemy zieloną pietruszkę). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 1/4 szklanki zimnego wywaru. Mieszając zupę stopniowo wlewać mąkę z wywarem, ostrożnie mieszać do zgęstnienia, połączyć z roztrzepanymi białkami, podgrzewać przez 30 sek. Zupę przelać do wazy. Oddzielnie serwować miseczki z płatkami chryzantem i listkami zielonej kolendry lub pietruszki. Proporcje: dla 6-8 osób


Super przepis na ZUPA RYBNA Z CHRYZANTEMAMI
Copyright [c] przepisy-kulinarne.rky.pl -> Przepisy kulinarne

 

biblia

Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na zapis i odczyt plików cookies wg ustawień przeglądarki.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.

Zobacz też zasady wysyłki i kontakt.

© 2021-2025 Rycerze Klawiatury